Takk til alle dere som kom til GanGalleriet, Lavetthuset, Hovedøya på sommerens utstilling. Og takk til Bente og Kristine for en flott utstilling.

stay_behind_saetrang_100dpi.jpg

BENTE SÆTRANG

_MG_5906 72dpi

KRISTINE FORNES

 

GangGalleriet i Lavetthuset har gleden av å presentere årets utstillere:

BENTE SÆTRANG OG KRISTINE FORNES

 

Bente Sætrang og Kristine Fornes tilhører toppsjiktet i norsk tekstilkunst med sine sterke og personlige kunstnerskap. Bente Sætrang arbeider hovedsakelig med ulike teknikker knyttet opp mot stofftrykk og annen bearbeiding av tekstile flater, og Kristine Fornes med fritt broderi. Bente Sætrang er en nestor, med lang fartstid både som kunstner og fagpolitisk aktør. Kristine Fornes har de siste årene fått stor oppmerksomhet både i inn og utland for sine broderier. Til sommerens utstilling har begge kunstnerne laget nye arbeider inspirert av Hovedøyas historie.

Bente Sætrangs utstillingsprosjekt har fått tittelen ISLAND VIEW og består av stofftrykkbaserte tekstiler og noen kulltegninger på papir. Det nyeste tekstilarbeidet, stay behind, henspiller på hemmelige aktiviteter som har funnet sted på Hovedøya. Bente Sætrang har her jobbet med visuelle stemninger som kan knyttes til noe ingen skal vite noe om. Noe foregår, et sted bak trærne, inne i mørket. Hva er fakta her, hva er myter? Hovedøya er i dag først og fremst kjent som et lyst og vennlig sommersted. stay behind står i sterk kontrast til en slik forståelse. Bente Sætrangs kunst blir gjerne til i spennet mellom analyse og tilfeldigheter, mellom idé og slump. Hun er kjent for å blande teknikker og materialer i sin tilnærming til tradisjonelt stofftrykk. De er ofte utført i store formater, og hun jobber helst direkte på tekstilene, ofte uten skisser.

Bente Sætrang er utdannet ved Statens håndverks – og kunstindustriskole i Oslo og Kunstakademiet i Poznan i Polen. Hun har stilt ut i nasjonalt og internasjonalt, er kjøpt inn av de store kunstinstitusjonene og har bak seg en lang rekke utsmykkingsoppdrag. Hun var Nordens første tekstilprofessor, tilknyttet Kunst- og Designhøgskolen i Bergen. Bente Sætrang bor og arbeider i Oslo.

Kristine Fornes har utviklet en serie broderier hvor hun sting for sting har flettet inn deler av Cistercienserklosterets og Oslos kirkehistorie. Klosteret på Hovedøya var en betydelig maktfaktor politisk, religiøst og kulturelt fram til dets endelikt på midten av 1500-tallet. Steinene fra bygningene havnet især til Akershus festning. Fra kirkehistorikere har hun fått skisser av de eldste steinkirkene i Oslo. Disse kirkene er reist før reformasjonen og tilegnet helgener. Fortellingene om hvordan historiske personer ble gjort til helgener er ofte fantastiske og absurde, noe hun lar seg inspirere av. Hun forvalter derfor sine temaer med frihet til historiefortellingene, og lar både det faktiske og fantastiske få plass. Kristine Fornes har gitt sitt utstillingsprosjekt tittelen Hic sepultus som er latin for ”her ligger”. Hun bruker dette uttrykket for å peke på at både Hovedøya og Oslo fremdeles er omspunnet av en til dels oversett og lite kjent fortid. Både over og under jorda ligger alt fra glemte historier til gamle bygninger.

Kristine Fornes er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og Statens Kunstakademi i Oslo. Hun har en utstrakt utstillingsvirksomhet bak seg, er kjøpt inn av flere store institusjoner og har illustrert både bøker og CD’er. For tiden deltar hun på den internasjonale tekstiltriennalen i Lodz i Polen. Kristine Fornes bor og arbeider i Oslo. www.kristinefornes.no

 

Kunstnerne og representanter for GangGalleriet vil være til stede for pressen i uke 21 etter avtale.

 

Kontaktpersoner for GangGalleriet:

Nils Olav Bøe (911 76 056) og Inger Johanne Rasmussen (920 62 866)

 

Utstillingen er åpen lørdager og søndager kl 13 -17 i perioden 29.mai til 3.juli.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s